Ανακαίνιση Πολιτιστικού Κέντρου Οινοχωρίου

newsImage

Αγαπητοί Συγχωριανοί,

Με μεγάλη χαρά, σας ανακοινώνουμε την ανακαίνιση του Πολιτιστικού μας Κέντρου. 

Το Πολιτιστικό μας Κέντρο ανεγέρθηκε  το 1928 ως διδακτήριο και κτήμα της εκκλησίας, με την αμέριστη βοήθεια των κατοίκων του χωριού.  Ανοικοδομήθηκε το 1952, με δαπάνες της Εκκλησίας και την προσφορά απόδημων κατοίκων του χωριού.  Ανακαινίσθηκε και επεκτάθηκε το 1982, με πρωτοβουλία του Συλλόγου.  Ύστερα από έγκριση του Μητροπολίτη Φωκίδας, η αποκλειστική χρήση και διαχείριση του, έχει παραχωρηθεί στο Σύλλογο Οινοχωριτών. 

Λόγω παλαιότητάς του, τον Σεπτέμβριο 2020, ο Σύλλογος και η Εκκλησιαστική επιτροπή μέσω των εκπροσώπων τους, η κα Τζούλη Κωνσταντινοπούλου και ο Αρχιμανδρίτης  Συμεών Κλειτσάκης αιτήθηκαν προσωπικά από την εταιρεία Imerys(Μεταλλεία) την ανακαίνιση του κτιρίου (στέγη, παράθυρα, υδρορροές, ηλεκτρολογική εγκατάσταση, ελαιοχρωματισμοί), προς ενίσχυση της πνευματικής και πολιτιστικής δραστηριότητας του Οινοχωρίου. 

Η μακροχρόνια ιστορία του Συλλόγου μαρτυρεί ότι πάντα εκμεταλλεύτηκε με αξιοπρέπεια και ήθος την εξεύρεσή οικονομικών πόρων από τον κρατικό και ιδιωτικό τομέα. 

Στην συνάντησή μας, 14η Σεπτεμβρίου 2020, ο Διευθυντής της Imerys Φωκίδας κος Charles Poignon, αφού ενημερώθηκε για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Οινοχώρι (Αύγουστος 2020) και πρόκειται να πραγματοποιηθούν (Αύγουστος 2021), για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση εκφράστηκε αμέσως θετικά προς το αίτημά μας.  Λίγες μέρες αργότερα, συνεργάτης της Imerys επισκέφτηκε το κτήριο (Οκτώβριος 2020) και ενημερώθηκε για τις απαιτούμενες εργασίες από την κα Τζούλη Κωνσταντινοπούλου.  Κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου υπήρξε συνεχής επαφή με την Imerys Α.Ε. για την ολοκλήρωση αυτού.

Ο Σύλλογός μας απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον διευθυντή Φωκίδας της Imerys κο  CharlesPoignon, έναν άνθρωπο με κοινωνική ευαισθησία.

Πιστεύουμε ότι το ανακαινισμένο πολιτιστικό μας κέντρο θα αποτελέσει  τον πυρήνα για εκδηλώσεις που θα ενδυναμώσουν τους δεσμούς ανάμεσα στα μέλη της μικρής μας κοινότητας και θα αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Στα αμέσως προσεχή μας σχέδια είναι η εξεύρεσή πόρων (χρηματική ενίσχυση – χορηγίες) για την ανακαίνιση του Γηπέδου Μπάσκετ και της παιδικής χαράς.  Γι’ αυτό το λόγο σας καλούμε να ενισχύσετε τον ρόλο του Συλλόγου με την εγγραφή σας και τις συνδρομές σας  σε αυτόν.

Και ας έχουμε πάντα στο νου, τα σοφά λόγια του Ρουμελιώτη στρατηγού Γιάννη Μακρυγιάννη : «Τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς, και πλούσιοι και φτωχοί, και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι […] και να μη λέγει ούτε ο δυνατός ΕΓΩ, ούτε ο αδύνατος.  Είμαστε στο ΕΜΕΙΣ και όχι στο ΕΓΩ».

Με εκτίμηση

 

Σπυριδούλα Παπαπαναγιώτου

Τζούλη Κωνσταντινοπούλου, DEA Sorbonne

 

 

                                                                                                           

 

2021-07-23