Γιατί είναι σπουδαία η λαϊκή παράδοση
«Έχω ακλόνητη πίστη ότι η λαϊκή παράδοση είναι μια ανάγκη της ζωής, όπως το ψωμί και το νερό».
Εύα Σικελιανού
«Σβήνοντας κανείς ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σα να σβήνει ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον».
Γιώργος Σεφέρης
Η λαϊκή παράδοση λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις γενιές, είναι η ζωντανή παρουσία του παρελθόντος. Βοηθά στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας ενός λαού. Ενισχύει την εθνική ενότητα και καλλιεργεί την εθνική περηφάνεια. Εμπνέει το σεβασμό στα μεγάλα ιδεώδη (πατρίδα, ελευθερία, θρησκεία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη). Σταθερή πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές. Για αυτά και άλλα πολλά είναι σημαντικές οι παραδόσεις ενός λαού.
Έχετε ακούσει ποτέ για καταραμένες θάλασσες, για γοργόνες και μαρμαρωμένους βασιλιάδες ; Για τους καλικάντζαρους του χειμώνα ; Για μύθους, θρύλους και δεισιδαιμονίες, για τόπους πραγματικούς μα και στοιχειωμένους, για βασιλιάδες, ρηγάδες και βασιλοπούλες, για τους αρχαίους θεούς και τους ήρωες, για τα στοιχειά της θάλασσας ; Αυτές τις παραδόσεις, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, συνέλεξε σε 2 τόμους ο Ν. Πολίτης, ο σπουδαίος λαογράφος. Κάθε ποτάμι, κάθε χωριό και μια ιστορία. Ετσι φτάσαμε ,σήμερα, να γνωρίζουμε την αξία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ο λαογράφος Νικόλαος Πολίτης (1852- 1921)
Ο πρόδρομος της ελληνικής λαογραφίας σπούδασε φιλολογία και νομικά προτού συνεχίσει τις σπουδές του στο Μόναχο. Αργότερα, διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέβαλλε στη ταξινόμηση των βιβλίων της βιβλιοθήκης της Βουλής, ίδρυσε την ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, εισήγαγε το νέο όρο Λαογραφία, αποδίδοντας έτσι τη λέξη Folkore
Το λαογραφικό του έργο υπήρξε πηγή έμπνευσης για τους ποιητές της γενιάς του ’80 (Δροσίνης, Παλαμάς, Πολέμης) και του ηθογραφικού πεζογραφήματος της εποχής.
Στο έργο του, η αρχαία ελληνική και βυζαντινή παράδοση συναντά τη διεθνή συγκριτική έρευνα. «Οι Παροιμίες», οι «Παραδόσεις», οι «Εκλογές από τα τραγούδια του ελληνικού λαού» και άλλες μελέτες του έχουν συμπεριληφθεί στους 4 τόμους των «Λαογραφικών Σύμμεικτων».
Ο Ν. Πολίτης βάφτισε τα προϊόντα της λαϊκής λογοτεχνίας, ανάμεσά τους και τα παραμύθια, «μνημεία του λόγου», με τη συλλογή των οποίων ασχολήθηκε εντατικά. Παράλληλα, μετέφρασε στα ελληνικά, ξένα παραμύθια, όπως αυτά του άγνωστου ως τότε, Hans Christian Andersen, στο φιλολογικό περιοδικό Εστία, όπου διετέλεσε διευθυντής. Με αυτό το τρόπο, οι Έλληνες αναγνώστες γνώρισαν τα πασίγνωστα πλέον παραμύθια του Perrault και των αδελφών Grimm.